SSD mi HDD mi Almalıyım ?

Merhabalar,

Bugün bilgisayar toplarken ya da bilgisayarı yenilerken çokça kafaları kurcalayan ve seçim konusunda kararsızlığa düşülen bir konu olan ssd mi hdd mi konusuna el atacağız.

HDD SSD Genel görünümü

Konuya başlamadan önce kafalardaki soru işaretlerini dağıtması ve fazla uzatıp kafaların karışmaması için hemen hız ve kapasite bakımından karşılaştırmaya başlayalım.

Hız konusunda ssd normal klasik hdd disklere göre yaklaşık 20 kata varan hız artışı sunmaktadır. Bunu örneklerle şu şekilde açıklayabiliriz. 5400rpm bir notebook hardiski 100mb/s okuma hızında çalışırken, 7200rpm bir normal hdd ise ancak 150mb/s hızda çalışabilmektedir. Ssd hardisklerde ise durum biraz farklılaşıyor. Şöyleki piyasada en yavaş (en ucuz) diyeceğimiz ssd’ler bile yaklaşık 360mb-420mb/s hızlarda çalışabilmektedir. Bu hızları 500mb/s duvarından 2,2gb(2200mb)/s hızlara kadar ulaşabilen ssd diskler izlemektedir.

NVMe M.2 Ssd

Seçim konusunda ise kullanım amacınıza ve bütçenize göre karar vermeniz gerekiyor. Yani şöyle bir örnek verebiliriz; eski bir bilgisayarınız var 1tb harddiski var ama yavaş gelmeye başladı. Bu bilgisayara bir adet 120gb ya da 240gb ssd alarak yaklaşık 2-3 kat (pc işlemci ve ram kapasitesine göre bu 4-5kata bile çıkabilir) hız artışı sağlayabilirsiniz. Böylece yavaşlığından yakındığınız bilgisayarınızla tekrar barışabilirsiniz.

Notebook Hdd yeri

Seçiminiz fazla depolamadan yana olacaksa kesinlikle klasik bir hdd işinizi fazlasıyla görecektir. Çünkü ssd diskler performanslarına oranla oldukça pahalıdır. Yine anlaşılması için örnekle gidelim. 2tb performanslı bir ssd harddisk yaklaşık 4000tl civarında fiyat etiketine sahiptir. Klasik hdd’ler ise 2tb alanı size 200-300tl bandında sunabilecektir.

HDd ve Ssd iç yapı

Artık iki hardisk arasındaki önemli farkları öğrenmiş oldunuz. Seçim kullanım alanınıza göre size kalıyor.

İyi eğlenceler…

5/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın