Antibiyotik Kullanımı ve Dikkat Etmemiz Gerekenler

Antibiyotik kullanımının bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısının azalmasına, yararlı ve zararlı bakteriler arasındaki dengenin değişmesine yol açabileceğini unutmayalım, bu noktada doğru beslenmenin son derece önemli olduğunu hatırlamamız gerekir. Antibiyotik kullanırken beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin birkaç önemli bilgiyi aşağıda paylaşıyoruz.

Antibiyotik görselleri

Antibiyotik kullanırken beslenmenize dikkat edin

Antibiyotiklerin her tür soğuk algınlığı durumunda hekime danışılmadan kullanılması sıkça yapılan hatalardan biri. Gereksiz antibiyotik kullanımının sağlığı olumsuz etkileyebileceğine ve antibiyotik direncine yol açabileceğini unutmamalıyız. Bu nedenle antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu önlemek için kullanılan antibiyotikler, bağırsaklarda yaşayan diğer yararlı bakterilerin de ölmesine neden olabiliyor. Antibiyotik kullanımı böyle bir duruma neden olduğunda genellikle mide bulantısı, ishal, iştah kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Antibiyotik kullanırken yan etkilerin azaltılması ve antibiyotik tedavisi sonrası bağırsaklardaki bakteri dengesinin geri kazanılması son derece önemli.

Antibiyotik kullanımı sırasında yeterli ve dengeli beslenme yan etkileri önlemeye ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonraki dönemde özellikle probiyotik ve prebiyotikler, K vitamini, posa ve liften zengin besinleri tüketmemiz büyük önem taşıyor.

Probiyotik bakterilerden laktik asit bakterilerini içeren yoğurt, peynir, kefir, tarhana ve turşu gibi fermente besin tüketimi, antibiyotik kullanımı sonrası değişen bakteri dengesinin yeniden kazanılması ve yan etkilerin azaltılmasında etkili olabiliyor.

Kefir

Kefir: Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir. Dolayısıyla bağırsaklarda canlı https://www.medikalakademi.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/vitamin-k-sebze-besin-bakla-3.jpghttps://www.medikalakademi.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/vitamin-k-sebze-besin-bakla-3.jpgbakterilerin sağlık etkilerinden faydalanabilmek için beslenmede prebiyotik besin kaynaklarına da yer verilmesi gerekiyor. Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabiliyor.

K vitamini bol yiyecekler

K vitamini: Bazı bağırsak bakterileri vücutta kanın pıhtılaşmasında görev alan K vitaminini üretir. Antibiyotik kullanımı bağırsaktaki bakteri dengesini bozduğu için uzun süreli antibiyotik kullanımlarında K vitamini eksikliği de görülebiliyor. Antibiyotik kullanımında ve sonraki dönemde iyi bir K vitamini kaynağı olan koyu yeşil yapraklı sebzelerden zengin besinler tüketilmesi faydalı oluyor.

Posa ve lif kaynakları

Posa/Lif: Posadan zengin besinler antibiyotiklerin vücutta kullanımını etkileyebiliyor. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan hemen sonra meyve ve sebzeler gibi posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi öneriliyor. Ancak antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, posa ve liften zengin beslenmek yararlı bakterileri geri kazanmaya ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcı oluyor.

Herkese sağlıklı günler dileriz…

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın