Verilerimizi Basit Önlemler Alarak Nasıl Koruruz ?

Yazılımlarınızı mutlaka güncelleyin, buna uygulamalarınız, web tarayıcılar ve işletim sistemleri de dahildir. Güncellemeleri şu şekilde ayarlayın: “Otomatik Yükle ve Güncelle”

Dosyalarınızı güvenli hale getirin, önemli dosyaları çevrimdışı yedekleyin, harici bir sabit sürücüde veya Bulutta sakladığınızdan emin olun.

Kağıt belgelerinizde önemli bilgiler bulunuyorsa kilitli bir dolapta, çekmecede saklayın. Masa üstlerinde içeriğindeki bilgiler görünecek şekilde bırakmayın ve alanınızdaki verileri koruyun.

Hassas verilere erişim sadece gerekli ve sadece veriyle çalışacak kişilere verilmelidir. İlgili bilgiler ile işi olmayan kişilere erişim yetkisi verilmemelidir. Çalışma sonrasında gerek yoksa yetkiler tekrar geri alınmalıdır.

Cihazlarınızı ve diğer kişisel veri içeren ortamlarınızı mutlaka güçlü şifreleyin. Buna dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, taşınabilir sürücüler, bulut depolama, lokal yedekler v.b. dahildir.

Tüm dizüstü bilgisayarlar için parola kullanın, bu cihazları halka açık yerlerde gözetimsiz ya da kilitsiz bırakmayın.

Halka açık yerlerde çalışırken açık olan ekranınızın gözetlenmediğinden emin olarak hassas verilere erişim sağlayın.

Sosyal ortamlarda bulunurken kişisel ya da kurumsal bilgi detaylarını paylaşmaktan kaçının. Paylaştığınız kişi harici kişilerde sizi dinliyor olabilir.

Ağınızda ya da özellikle kaynağının güvenliğini bilmediğiniz ağlarda, kritik veri barındırdığı bilinen sistemlere erişimlerinizi (2FA) iki aşamalı kimlik doğrulama ile sağlayın. Uygun olan tüm sistemlerde iki aşamalı kimlik doğrulamayı aktif edin.

Son araştırmalar gösteriyor ki güçlü bir parola; sayılar, semboller, büyük harf, küçük harf karışımı olan en az 12 karakterden oluşturulmalıdır. Ayrıca oluşturduğunuz parolaları asla tekrar kullanmayın. Telefonda, mailde, konuşmalarınızda ya da açık bir metinde sakın paylaşmayın.

Mesai bitiminde iş yerinden ayrılırken kağıt verilerin kilit altındaki alanlarda olduğundan ve bilgisayarınızın kilitli olduğundan emin olarak ve masanızın üstü hassas veri bakımından temiz bir şekildeyse yerinizden ayrılın. Eksiklik gözlemlemeniz durumunda gerekli önlemleri alıp ayrılın.

Verilerinizin güvenliği için mutlaka yukarıdaki önerilere uyun. Eksik olduğunuz noktalar olduğunu hissettiğinizde firmanızdaki Bilgi Teknolojileri Yönetimi’nden mutlaka hatırlatıcı eğitim talep edin.

Herkese kolay gelsin. :)

5/5 - (12 votes)