Sosyal Medya Siber Güvenliği için İpuçları

Artık tüketiciler internette her zamankinden daha fazla zaman harcıyor. Kaydolduğunuz her sosyal medya hesabıyla, yayınladığınız her resim, güncellediğiniz her durum, kendinizle ilgili bilgileri dünyayla paylaşıyorsunuz. Nasıl proaktif olabilirsiniz çevrimiçi ortamda güvende kalmak için bu basit adımları uygulayın ve sosyal medya dünyasında güvenle gezinin.

BUNLARI BİLİYOR MUSUN?

• Dünya çapında 4 milyardan fazla insan artık sosyal medya kullanıyor. Bu, 2020’e rakamlarına göre yüksek bir artış. Başka bir deyişle: Toplam dünya nüfusunun %55’e yakını sosyal ağları kullanıyor.

• Dijital tüketiciler her gün sosyal ağlarda ve sosyal mesajlaşmada yaklaşık 3,5 saat harcıyor.

• ABD’li yetişkinlerin %69’undan fazlası en az bir sosyal medya sitesini günlük 3 saate yakın kullanıyor ve ortalama bir Amerikalının 7’nin üzerinde sosyal medya hesabı var. Türkiye’de yapılan çalışmalarda da benzer rakamlar gözlenmektedir.

GÜVENLİK İÇİN BASİT İPUÇLARI

• Unutmayın, İnternette gerçekten bir ‘Sil’ düğmesi yoktur. Dikkatli bir şekilde paylaşın, çünkü bir gönderiyi veya resmi silseniz bile profilinize gönderdikten saniyeler sonra, muhtemelen birileri onu görmüş olabilir.

• Gizlilik ayarlarınızı güncelleyin. Bilgi paylaşımı için gizlilik ve güvenlik ayarlarını konfor seviyenize göre ayarlayın. Özellikle reklam için toplanan bilgileri ve coğrafi konum paylaşımını kapattığınızdan emin olunuz.

• Yalnızca tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerle bağlantı kurun. Bazı sosyal ağlar, sınırlı olması nedeniyle bağlanmak için daha güvenli görünse de kişisel bilgi paylaşımlarınızı minimum seviyede tutmanız yararınıza olacaktır.

• Kişisel adreslerden, kahve içmeyi sevdiğiniz yerlere kadar sosyal medyada paylaştığınız bilgileri sınırlayın. Pek çok insanın fark etmediği şey, bu görünüşte rastgele ayrıntıların, suçluların sizi hedef almak için bilmesi gereken tek şey olduğudur. Sevdikleriniz ve fiziksel eşyalarınız çevrimiçi ve gerçek dünyada mümkünse gerekli durumlar haricinde bilgi paylaşmayınız. Sosyal Güvenlik numaralarını, hesap numaralarını ve tam adınız, adresiniz, doğum gününüz ve hatta tatiliniz gibi kendinizle ilgili özel bilgilerin yanı sıra özel parolalar planlar, herhangi bir zamanda nerede olduğunuz ve nerede olmadığınızı herkesin görmesini sağlayan konum hizmetlerini devre dışı bırakın.

• Bir arkadaşınız sizin hakkınızda sizi rahatsız eden veya öyle olduğunu düşündüğünüz bir şey yayınlarsa uygunsuz olduğunu ona bildirin. Aynı şekilde, paylaştığınız bir şey yüzünden bir arkadaşınız size rahatsızlığını bildirirse anlayışlı olun ve onu rahatsız eden paylaşımınızı kaldırın. İnsanların, dünyanın onlar hakkında ne kadar bilgi sahibi olmasını istediği konusunda farklı toleransları vardır ve bu önemlidir. Bu farklılıklara saygı duymalıyız. Gördüğünüz herhangi bir siber zorbalık vakasını bildirmekten çekinmeyin.

• Şüpheli veya taciz edici faaliyetleri görmeniz durumunda mutlaka yetkili mercilere bildirin. Tacizci kullanıcıları bildirmek ve muhtemelen engellemek için sosyal medya platformunuzla birlikte çalışın.

Siber suç kurbanı olduysanız bu olayı bildirin. Yerel ve ulusal yetkililer size yardım etmeye hazır olacaktır.

Kaynak: CISA

5/5 - (9 votes)