Siber Güvenlik Önemine İlişkin Örnek Olaylar

Son zamanlarda sıklıkla duyduğunuz ve benim gibi siber güvenlik araştırmacılarınında özellikle duyurmaya çalıştığı siber güvenliğin önemini daha iyi kavramanız için yakın tarihlerden birkaç örnek olayı szilerle paylaşarak farkındalık seviyenizi artırmaya çalışacağım. Keyifli okumalar.

1- TRAJİK BİR TREN KAZASI

Ocak 2008’in başlarında bir salı sabahıydı. Polonya’nın Lodz kentinde bir tramvay biranda sola döndü. Başka zaman olsa kondüktör şaşırmazdı, çünkü trenlerin makas değiştirmesi olağan bir durumdu. Yalnız tramvayın sağa dönmesi gerekiyordu. Kulakları tırmalayan bir gıcırdama sonrasında arkadaki vagonlar raydan çıkarak etrafa savruldu ve iki tramvay çarpıştı. Kazanın şiddetine ve büyüküğüne bakıldığında can kaybının olmaması gerçekten bir mucizeydi ama onlarca yolcu çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Sizce ne olmuştu bir devre arızası mı yoksa kondüktör hatası mıydı ? Sorular sizce bu kadarla mı sınırlıydı ? Mühendislerin yaptığı incelemede herhangi bir arıza ya da kondüktör hatasına rastlanmadı. Yapılan araştırmalar sonrasında 14 yaşında bir çocuğun tüm makas sistemlerini kontrol edebilecek bir kızılötesi verici geliştirdiği tespit edildi. Çocuk tüm şehrin raylı sistemini hacklemiş ve kendi küçük oyuncak trenleriymiş gibi yönlerini değiştirmişti. Bu sisteme sadece eğlence için girdiğini söyleyen bu çocuğun yaptıklarının teröristlerce yapıldığını bir düşünün, neler olurdu…

2- HAVAALANINA İNİŞ ENGELLEMESİ

Massachusetts, Worcester’daki Federal Havacılık Dairesi’nin kontrol kulesi 1998’de, bölgede yaşayan bir genç, sadece bilgisayar ve birazda programlama bilgisini kullanarak havalimanına yaklaşan bir uçak ile kulenin bağlantısını kesti ve uçağın iniş yapacağı pistteki ışıkları söndürdü. Bu olayda hayatını kaybeden olmadı ama felaketin boyutları anlaşılmış oldu. Kritik düzeydeki açıklıkların giderilmesi için çalışma başlatıldı.

3- KANALİZASYON SUYU

Avustralya Queesland’deki Maroochy Shire’da, 2001’de bir bilgisayar korsanı, bölgenin kanalizasyon arıtma tesisine saldırı düzenledi. Tesisin endüstriyel kontrol sistemlerini ele geçiren saldırgan, milyonlarca litre saf kanalizasyon suyunu yerel parklara, nehirlere ve hatta bir otelin bahçesine boşalttı. Saldırı sonucunda bölgedeki deniz yaşamı ve doğal bitki örtüsü ciddi zarara uğrarken, bölge sakinlerinin karşı karşıya kaldığı ciddi sağlık sorunlarıda bunlara ek oldu.

4- BAKÜ- TİFLİS- CEYHAN BORU HATTI SALDIRISI

2008 yılında Erzincan Refahiye ilçesinde Yurtbaşı Köyü mevkiinden geçen petrol boru hattında patlama meydana geldi. Boru hattı operasyon merkezindeki bilgisayarlara sızılarak gerçekleştirilen bu saldırıda, sensör değerlerinde yapılan manüpilasyon ve sensörlerin devre dışı bırakılmasıyla borulara taşıyabileceğinden fazla petrol pompalanmış ve sistemin bu basıncı kaldıramayarak patladığı ileri sürülmüştü. Azerbaycan 1 milyar dolar, Türkiye günde yarım milyon dolar, BP ve Ortakları ise günde 5 milyon dolar para kaybetti. Türkiye saldırı yüzünden milyonlarca dolar zarara uğradı, itibar kaybetti ve saldırı sonrasındaki onarım tam 3 hafta sürdü.

Sözün özüne gelirsek Siber Uzay’ın potansiyelinin, sql açığı olan bir siteye takma ad yazıp shell basmaktan ya da komşularınızın wi-fi şifrelerini hazır programlarla kırmaktan çok daha fazlası olduğunu unutmayın ve farkında olun….

KAYNAK

5/5 - (3 votes)