Omuz Sörfü – Shoulder Surfing

Omuz Sörfü Nedir ?

Omuz sörfü sosyal mühendisler tarafından elektronik cihaza girdiğiniz şifreleri ATM veya kredi kartı numaranız gibi değerli bilgileri bulmak için omzunuzun üzerinden sizi izlediğinde gerçekleşir, basit ve tercih edilen bir yöntemdir, bilgiler finansal kazanç için kullandığında kimlik hırsızlığına dönüşür. Omuz Sörfü finansal açıdan büyük bir soruna yol açabilir. Bu makalede omuz sörfçülerinin bilgi çalmayı nasıl başardığını ayrıca kendinizi kurban olmaktan nasıl koruyacağınıza dair ipuçları vereceğim.

Omuz Sörfü Örneği

Cuma öğleden sonra iş yerinden çıktınız maaşınızı çekmek için ATM‘deki uzun bir kuyruğa girdiniz bekle ve bekle sonunda sıra sizde otobüsünüz gelmek üzere kartınızın şifresini girip hızlı bir şekilde paranızı alıyorsunuz ve otobüs durağına koşuyorsunuz başardın rahat bir şekilde yoluna devam ediyorsunuz daha sonra belli bir süre geçtikten sonra banka hesabınızdan belli bir miktar daha çekildiğini öğrendiniz !

Arkanda duran o kişi muhtemelen seni omuzlarının üstünden sen farketmeden sinsi ve ustalıkla izledi erkek mi yoksa kadın mı olduğunu fark etmedin bile işte o arkanda duran dikkat etmediğiniz o kişi omuz sörfçüsü oldu aslında bir başka bakış açısından yola çıkmak istiyorum sizi izleyen kişi şifrenizi öğrendi bu şifre ile fazladan onca işlem yapabilir ama otobüse bindiğinizde ATM‘niz ekranda size bir mesaj bıraktı “Başka bir işlem yapmak ister misiniz ?”

Ne oldu ? Sıradaki kişi “evet” tuşuna bastı kart numaranızı girdi ve paranızı mı çaldı ?

Omuz sörfünün kurbanı olmak kolaydır genellikle dikkatiniz dağıldığında veya aceleniz olduğunda olur kalabalık halka açık bir yerde başınıza böyle bir olayın gelme ihtimali çok yüksektir

tahmin et ne oldu ? Düşük teknolojili suçlarla uğraşan bu insanlar sadece omzunuzun üzerinden bakmak zorunda bile olmayabilir emin olun uzman bir sosyal mühendis dürbün veya bir cep telefonu kamerası hatta keskin bir kulakla mali durumunuzu alt üst etmek için gereken bilgileri yakalayabilir

Omuz sörfçülerinin vurabileceği diğer önemli üç yol aşağıda sıraladığım gibidir ;

• Havaalanındasınız uçuşunuzu bekliyor inanılmaz kalabalık bir terminalde oturuyorsunuz çocuğunuz sizi internetten satın almak istediği bir şey hakkında aradı Hata yaptığınız nokta : Ona yüksek sesle kredi kartı numaranızı okudunuz !

• Bir fincan kahve içmek ve faturalarınızı ödemek için bir kafeye girersiniz diğer insanlarla masayı paylaşırsınız oturursunuz ve dizüstü bilgisayarınızı açarsınız kullanıcı adınız ve şifreniz ile bankanıza giriş yaptınız ve fatura Ödeme‘ye tıkladınız Hata yaptığınız nokta : Önemli bilgileri açık bir şekilde ortaya koydunuz !

• İşteki ilk gününüz size ayrılan bölmede yerinizi alıyorsunuz bilgisayarınızda çalışanlara sağlanan sosyal yardımlara kaydolarak evrak işinize daldınız adınız adresiniz sosyal güvenlik numaranız banka hesabınız telefon numaranız gibi her türlü kişisel bilgiyi sisteme girdiniz Hata yaptığınız nokta: Yarım düzine iş arkadaşınız ne yaptığınızı görebilir !

Omuz Sörfünü Önlemeye Yardımcı Olacak 8 Önemli İpucu

Omuz sörfçüleri kişisel alanınızın sınırlarında gezinir amaçları fark edilmeden fark etmektir

• Çevrenizden haberdar olun İnsanları ve kayıt cihazlarını izleyin
• Halka açık bir yerdeyseniz ve kişisel veya finansal bilgilerinizi bilgisayarınıza veya cep telefonunuza giriyorsanız sırtınızı duvara yaslayın Wi-Fi üzerinden finansal işlemler yapıyorsanız VPN kullanın
• Kart şifrenizi girerken ATM‘deki tuş koruyun
• ATM işleminizin tamamlandığından emin olun ve makbuzunuzu alın
• Herhangi bir gözlemcinin ne yazdığınızı tahmin etmesini zorlaştırmak için güçlü şifreler seçin
• Ekranlarınızı gizlemek için bilgisayarlara bir ekran koruyucu uygulayın
• Masanızdan ayrıldığınızda bilgisayar ekranınızı kilitleyin
• Finansal bilgileri telefonla paylaşmanız gerektiğinde özel bir yer bulun

Omuz sörfü sizin değerli bilgiler elde edebileceğiniz harika bir yöntemdir ama unutmayın eğer kurban sizseniz omuz sörfü tehlikeli bir spordur…

Kaynak

Rate this post