Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama ( MFA ) & Tek Faktörlü Kimlik Doğrulama Arasındaki Farklar ve Faydaları

Çok faktörlü kimlik doğrulama ( MFA, 2FA, 3FA … ) ile tek faktörlü kimlik doğrulama arasındaki farkları ve hangisinin daha güvenli olduğu konusunu kısaca açıklayalım;

Tek Faktörlü Kimlik Doğrulama: Tek faktörlü kimlik doğrulama, genellikle kullanıcı adı ve parola gibi tek bir doğrulama yönteminin kullanıldığı bir kimlik doğrulama türüdür. Kullanıcı adı ve parola ikilisi, kullanıcının kimliğini doğrulamak için tek başına kullanılır. Bu yöntem, geçmişte yaygın olarak kullanılan ve hala birçok yerde kullanılmaya devam eden bir yaklaşımdır. Ancak, güvenlik açısından zayıftır, çünkü sadece bir faktöre dayanmaktadır. Eğer parola ele geçirilirse, hesap güvenliği ortadan kalkmış olur.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama: Çok faktörlü kimlik doğrulama (2FA veya çok faktörlü doğrulama), en azından iki farklı doğrulama faktörünün kullanıldığı bir yöntemdir. Bu faktörler genellikle şunlar olabilir:

  1. Bilgi: Parola gibi bir şeyi bilmek.
  2. Sahiplik: Telefon veya e-posta gibi bir şeyi fiziksel olarak sahiplenmek.
  3. Biyometri: Parmak izi, yüz tanıma gibi biyometrik verileri kullanmak.

Çok faktörlü kimlik doğrulama, hesap güvenliğini artırır çünkü saldırganın birden fazla faktörü ele geçirmesi gerekecektir. Örneğin, bir kişinin parolasını çalmış, ele geçirmiş olsa bile, hesaba erişmek için aynı zamanda sahiplik veya biyometrik gibi artı bir faktöre daha ihtiyaç duyacaktır. BU faktörü sağlayamaması durumunda hesabın şifresini bilse dahi hesaba erişim sağlayamaz. Çok faktörlü kimlik doğrulaması bu noktada hesap güvenliğini artırarak yetkisiz erişimi zorlaştırır, hatta olanaksız kılar.

Hangisi Daha Güvenli Bir Kullanım Sağlar?
Çok faktörlü kimlik doğrulama, tek faktörlü kimlik doğrulamaya göre kesinlikle daha güvenli bir kullanım sağlar. Çünkü birden fazla faktörün kullanılması, hesap güvenliğini artırır ve yetkisiz erişimi büyük ölçüde zorlaştırır. Tek faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri, parola sızıntısı veya diğer güvenlik zaafiyetleri gibi durumlarda hesapların tehlikeye girmesine daha yatkındır. İki faktörlü korumada ise bu duruma karşı önlem almış olursunuz.

  • 2FA, Hesabınızı siber saldırılara karşı yüksek güvenlikle korur.
  • 2FA, Hesap ele geçirilme vakalarını azaltır.
  • 2FA, Veri gizliliğinizi artırır.
  • 2FA, Hesap güvenliğini iyileştirir ve standardizasyonlara uygun hale getirir.

Sonuç olarak, kullanıcıların güvenliklerini en üst düzeye çıkarmak için mümkün olan tüm sistemler ve hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulamayı tercih etmeleri önemle önerilmektedir.

5/5 - (13 votes)