Windows XP’nin Kaynak Kodları Sızdırıldı ve Yayınlandı !!!

Windows XP, Windows Server 2003 ve diğer Microsoft işletim sistemleri için kaynak kodu çevrimiçi olarak yayınlandı. İşletim sistemi kaynakları, genellikle troller ve aşırılık yanlısı gruplar tarafından sıkça kullanılan çevrimiçi bir mesaj panosu olan 4chan’da 42.9 GB torrent dosyası olarak çevrimiçi olarak sızdırıldı.

Bu torrent dosyasının içeriği, Windows 2000, Embedded (CE 3, CE 4, CE 5, CE, 7), Windows NT (3.5 ve 4), XP ve Server gibi Microsoft’un eski işletim sistemlerinden bazıları için kaynak kodunu içerir. 2003.

Dosyalar ayrıca ilk Xbox işletim sisteminin kaynak kodunu, MS-DOS’u (3.30 ve 6) ve çeşitli Windows 10 bileşenlerinin kaynak kodunu içeriyordu.

Microsoft sızıntıyı henüz onaylamasa da, dosyaları analiz eden birkaç Windows uzmanı, dosyaların yasal olduğunu söyledi, ancak sızıntının önemini de küçümsedi. Sızdırılan dosyaların çoğu aslında yıllar önce sızdırılmıştı ve sızıntı önceki öğelerin bir derlemesi gibi görünüyor…

Örneğin, bazı Windows 10 bileşenlerinin kaynak kodu 2017’de çevrimiçi olarak sızdırılırken, Xbox ve Windows NT dosyaları bu yılın başlarında sızdırıldı. Diğer sızıntılar daha da eskidir ve posta listeleri ve forumlarda 2010’ların başlarına kadar uzanan tartışmalara kadar uzanmaktadır.

Bu hafta sızdırılmış görünen tek yeni öğe Windows XP, Server 2003 ve Windows 2000 için kaynak kodudur. Sızıntı yapan kişi, işletim sistemi kaynak kodu paketlerinin çoğunun veri aracıları tarafından gizli olarak istiflendiğini ve değiştirildiğini iddia ediyor.

BT uzmanları ZDNet’e, bu tür işletim sistemlerinin kaynak kodunun hiçbir zaman tamamen özel olmadığını, yalnızca tescilli olduğunu söyledi. Ayrıca dosyaların akademiden sızdırıldığına da inanıyorlar. Microsoft, geçmişte, güvenlik denetimleri amacıyla dünya çapındaki hükümetlere ve bilimsel araştırma amacıyla akademik ekiplere işletim sistemlerinin kaynak koduna erişim sağlamıştır.

Sızıntı, genel halk için bir yeniliktir, ancak akademisyenler ve yazılım geliştiricileri için sürpriz değildir. HackerNews toplayıcısında bir kullanıcı “Tüm bu dosyalar asırlardır oradaydı” diye yazdı. “Özellikle .edu [e-posta hesabı] olan herkesin indirebileceği WRK [Windows Research Kernel].”

Dahası, bu haftaki sızıntıyla ilgili birçok kişinin dublör olarak adlandırdığı bazı sorunlar da var.Bunun nedeni, sızıntının, aptal komplo teorilerini çevrimiçi olarak paylaşan aşırı sağcı bir grup olan QAnon için düzenli bir buluşma yeri olan 4chan’da kamuoyuna açıklanmış olması. Sızan torrent dosyası, bazı tuhaf QAnon gündemiyle tutarlı olarak, çeşitli Bill Gates komplo teorilerini satan çeşitli videolarla doluydu.

QAnon dublörü olsun ya da olmasın, sızdırılan dosyalar meşru görünüyor.
Ancak, dosyaların kullanıcıların tüm XP veya Server 2003 işletim sistemini derlemelerine ve önyüklemelerine yardımcı olmaya yeterli olup olmadığı veya çeşitli parçaların eksik olup olmadığı hala belirsizdir.

Microsoft bunu herkes için bir beyanda açıklamaya karar vermedikçe, bunun doğrulanması büyük olasılıkla günler alacaktır.Bazı haber siteleri, XP kaynak kodunun çevrimiçi olarak sızdırılmasıyla, XP kullanıcılarının kötü amaçlı yazılım yazarları nedeniyle tehlikede olduğu teorisini yüksek sesle satıyorlar.

Ancak dürüst olalım, Microsoft işletim sistemini desteklemeyi bıraktığından beri XP kullanıcıları “tehlikede”. Toplam Windows kullanıcı tabanının yaklaşık% 1’ini oluşturan pazar payıyla XP, kötü amaçlı yazılım geliştiriciler için eskiden olduğu kadar çekici değildir. Hiçbir tehdit aktörü, çok az getirisi olan bir istismar için onlarca yıllık kaynak kodunu denetlemek için çok fazla çaba sarf etmeyecektir.

Rate this post

Bir yanıt yazın