Vmware Work Station ve Sanal Makine Kurulumu

Merhabalar,

Sizlerde benim gibi çok araştırıyor, yeni çıkan işletim sistemlerini denemeyi seviyor ve hack lab kurup üzerinde testler yapmatan hoşlanıyor ve bilgisayarınızı riske atmadan şüphelendiğiniz dosyaları açmak istiyorsanız tam doğru yerdesiniz . Sanal makineler sizin için biçilmiş kaftan niteliğindedir. Düşünsenize güzel bir donanımınız varsa bir bilgisayar üzerinde 3-4 bilgisayar çalıştırıyor gibi kullanım sağlayabilirsiniz.

Öncelikle şunu belirtmek isterimki kuracağınız sanal bilgisayarların normal bir bilgisayar ve işletim sisteminden hiçbir farkı olmayacaktır. Bu nedenle sanal makineye yeterli kaynak (cpu, ram ve harddisk alanı) ayırdığınızdan emin olunuz. Aksi taktirde kasmalar olacağından denemelerinizden keyif alamamanız olasıdır. Haydi öyleyse artık başlayalım.

Hızlı kurulum için video:


Setup ve İnce Ayarlar

İlk olarak BURADAN vmware work station yazılımımızı indiriyoruz. (Kurulumla ilgili detaylar lisanslama v.s. linkteki sitede bulunuyor.) Kurulum işlemleri her zaman ki next next şeklinde olacağından çok fazla detaya girmeyeceğim. Zaten kurulum sırasında yapılacak tek ayar programı hangi harddisk bölümünüze kurmak istiyorsanız sadece onu seçmek olacaktır.

vmware yüklenecek yer seçimi

Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza artık vwmware ekranı gelecektir. Şimdilik kurulum işlemini halletmiş bulunuyoruz. Artık bir işletim sistemi seçip seçtiğimiz işletim sisteminin iso dosyasını kendi sitesinden indiriyoruz ve wmvare açarak ayarlarımızı yapmaya ve kuruluma başlıyoruz.

Açılan program sayfasında karşımıza aşağıdaki gibi bir karşılama ekran gelecektir. Bu ekran üzerinden Create a New Virtual Machine seçeneğine tıklıyoruz.

Yeni Sanal Makine Oluşturma

Yeni sanal makine oluştur

Açılan ekranda hangi işletim sisteminin kaç bit’lik (32x,64x) versiyonunu kullanacaksak seçimini yapıyoruz. Kullanacağımız işletim sistemi listede yoksa bile platformu ve çekirdeği üzerinden en yakın seçimi yapabilirsiniz. Örnek Linux çekirdekli bilinmeyen bir distroyu kuruyorsanız sadece kaç bit olduğu önemli ona göre seçim yapabilirsiniz. Zaten birçok işletim sisteminin internet sitesinde hangi çekirdeği kullandıklarından bahsederler. Örnek vericek olursak debian, Red Hat, Arch v.b. gibi.

vmware Yeni makine sihirbazı ekranı

Bu ekranda üstteki tavsiye edilen ayarlardan devam ediyoruz ve next diyoruz.

vmware İşletim sistemi yolu seçim ekranı

Bu alanda ise işletim sistemi yolunu daha sonra seçeceğimizi belirten seçeneği işaretliyoruz ve next diyoruz.

Ben Debian tbanlı Kali Linux kuracağım için alttaki gibi ayarlarımı seçiyorum.

İşletim Sistemi Kurulum

vmware kali linux işletim sistemi seçimi

Alttaki alandan ise sanal makineye vereceğiniz isim ve sanal makinenin kurulacağı alanı belirtmeniz gerekiyor. Belirterek next diyoruz.

vmware sanal makine isimlendirme ve yükleme alanı seçimi

Şimdi ise sanal makinemize ayıracağımız disk alanını seçiyoruz. Altındaki ayardan ise değişken bölümlüyü işaretlemeyi unutmuyoruz. Bu alanda vmware bize tavsiye olarak 20gb yeter demiş ama siz bunu değiştirmkte özgürsünüz. Next deyip devam ediyoruz.

vmware disk alanı ve disk alanı özelliği seçim ekranı

Artık vmware bizden son ayarları kontrol etmemizi istiyor ve değişiklik yapacak isek costimize hardware alanından sanal makine ram,cpu,ağ ayarı,ekran karı seçenekleri v.b. ayarları değiştirebilirsiniz. Bu ayarları sonrada değiştirmek mümkündür.

vmware donanım özelleştirici görünümü

Artık finish diyoruz ve sanal makinemiz temiz bir şekilde hazır. Şuan freedos bir laptop almış gibi düşünebilirsiniz. Sanal bir pc var ama içinde henüz işletim sistemi yok.,

Sanal Makineye İso Dosyası Tanıtma / Gösterme

Sıra geldi indirdiğimiz işletim sistemi iso dosyasını sanal makinemize göstermeye ve işletim sistemini kurmaya. Alttaki alandan edit virtual machine settings menüsünü açıyoruz.

vmware sanal makine ayarlar menüsü

Açılan ayarlar menüsünden cd tabını seçiyoruz ve kenarda açılan menüden use iso image file seçeneğini işaretleyip browse diyoruz. Şimdi ise daha önce indirdiğimiz iso dosyasını seçerek bu alana gösteriyoruz. BU alandan sistemi kurduktan sonrada cd dosyalarını sanal makinenize göstererek işlem yapabilirsiniz. Bir nevi sanal bir cd-rom.

vmware live cd tanımlam

Bu alana kadar doğru ilerlediyseniz artık herşey tamamdır. Ayarlar ekranı kapatıyoruz ve sanal makinemizin güç tuşuna altaki gibi basıyoruz.

vmware sanal makine başlatma alan

Doğru olarak iso dosyamızı gösterdiysek ve iso dosyamızda indirme sırasında bir bozulma olmadıysa alttaki gibi tanıttığımız iso dosyası üzerinden ilgili işletim sisteminin kurulum ekranı karşımıza çıkacaktır. İşletim sistemi kurmayı bilenler ya da format atmayı bilenler diyeyim hiçbir sorun yaşamadan kurabilecektir. Bu işe yabancı olanlar ise youtube üzerinden seçtikleri işletim sistemlerinin kurulum videolarını izleyerek başarılı bir kurulum yapabilirler.

vmware kali linux kurulum ekran

Bugünlük bu kadar, kalın sağlıcakla…

5/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın