Sql Giriş ve Genel Açıklama

Merhabalar,

Bu bölümde sql üzerinde işlem yapmayla ilgili çalışmalar yapacağız. Böylece birçok kişinin karıştırdığı ya da korktuğu sql’in ne kadar basit bir yapıya sahip olduğunu anlayacaksınız.
Konuları kısa kısa anlatacağım ve detaylarını sizlerin deneyerek araştırmasını rica edeceğim.

Açılımı “Structured Query Language” olan ve Türkçesi “Yapılandırılmış Sorgu Dili” olan SQL, İngilizce isminin baş harflerinden oluşmaktadır. SQL, belli kriterler içerisinde verileri size sunma ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirdiğimiz bir ara dildir. Bir nevi sorgulama dili denilmektedir. Programlama dili olarak bilinmektedir. Aslında bir programlama dili değildir. Aslında bir veritabanı yönetim sistemidir. Yalnızca veritabanı üzerinde işlem yapılmasını sağlayan bir alt dildir.

Sql’in ne olduğunu anlayabilmek için aslında veri tabanını anlamak gereklidir. Veritabanı birbiri ile ilişkisi olan bilgileri tıpkı bir kütüphanede olduğu gibi ilişkiye göre sınıflandırıp depolamayan sistemlerdir. Temelde iki tür uygulamaya sahip olan bu alanda, birincisi düz-dosya veritabanlarıdır. Fazla kullanım alanları yoktur. İkincisi de ilişkisel veritabanlarıdır. Özel veya kamu sektöründe en çok kullanılan veri tabanı sistemidir. Düz, dosya veritabanı ilişkisel veritabanına göre daha basit bir sistem gerektirmektedir. Burada bilgiler tek yönlü olarak toplanmakta ve depolanmaktadır. Cep telefonlarındaki rehberler buna örnek verilebilir. Oysa ilişkisel veri tabanı farklı farklı olan dosyalar arasında ilişki kurar. Kurduğu ilişkiye göre de bu dosyaları gruplandırır, sınıflandırır ve depolandırır. Banka, hastane, okul, üniversite gibi kurumlarda kullanılan depolamalar bu şekilde yapılmaktadır.

İşte bu bilgilerden işimize yarayacak olanları ya da işe yarar aralıktaki belli kriterlere sahip bilgileri filtreliyerek almamıza yarayan (alt) programlam dilidir.
Öyleyse artık internetten örnek bir veri tabanı dosyası indirip ya da sql deneme sürümü indirip bir veri tabanı oluşturup sorgu yazmaya başlayalım.

İlk komutlarımız veri tabanı oluşturma ve kaldırma komutlarıdır. Veri tabanı oluşturmayı fazlaca kullanabilirsiniz fakat veri tabanını kaldırırken mümkünse 2 kez düşünülmelidir. Çünkü bu komutun geri dönüşü genel olarak (oracle hariç) yoktur. Tüm veriler direk kalıcı olarak silinir.

Örnek komutlar:

CREATE DATABASE (veritabanıAdı); —> Komut ile yeni bir database dosyası oluşturabiliriz.

DROP DATABASE (veritabanıAdı); —> Komut ile yeni bir database dosyasını silebiliriz.

5/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın