Lezzetli Aşure Tarifi

Türk mutfağının en lezzetli ve yararlı tatlılarından olan aşure gönüllerde taht kurmaya devam ediyor. Bugün sizlere güzel ve yapımı kolay bir aşure tarifi anlatmaya çalışacağım.

Yapımı kolay ve yemesi çok keyifli olan bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Hem yaparken hem yerken umarım çok memnun kalırsınız. Hadi öyleyse artık malzemeler ile başlayalım.

Malzemeler

  • 2 su bardağı Buğday
  • 1 su bardağı Nohut
  • 1 su bardağı Kurufasulye
  • 1 su bardağı Kuru Üzüm
  • 1 su bardağı İncir
  • 1 su bardağı kuru Kayısı
  • 1/2 su bardağı fıstık
  • 4 su bardağı Şeker
  • 1 yemek kaşığı karanfil
  • 10 – 15 su bardağı Su

Süsleme için:

  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
  • Tarçın, nar taneleri

Yapılışı :

Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.

Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

4.5/5 - (4 votes)

Bir yanıt yazın