En Sık Karşılaşılan Windows 10 Sorunları ve Çözümleri

Windows’un en son sürümü olan ve güncellemelerle gün geçtikte daha verimli hale gelen Windows 10’un bugün bazen bizi çıldırtan ya da bilgisayarı kırmaya kadar götürebilecek hatalarından bahsedeceğiz. En azından bu hatalar ile karşılaşınca neler yapabileceğinizi bilmek sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Çok uzatmadan en çok karşılaşılan hatalar ve çözümlerine artık başlayalım.

1- Takılıp kalan ve sürekli döngüye giren (indirip hata veriyor ve tekrar indirmeye çalışıyor gibi) güncellemeler

Windows 10’un Home sürümü güncellemeleri zorla yüklemektedir; ancak bundan daha sorun olabilecek durum: Bazen güncellemelerden biri yüklenmez bu durumda güncellemelerin tümü tıkandığından, güncelleme dosyalarını temizlemek gerekebilmektedir.

Bunun için C:\Windows\SoftwareDistribution\Download klasörüne gidip klasörün içindeki her şey silinmelidir (klasörün kendisi silinmeyecektir). Bazı dosyaları silmek için Windows’u güvenli modda açmanız gerekebilir.

2- Çok çabuk tükenen pil ve zor şarj olma durumu

Cortana ve Windows Update, Windows 10’lu cihazların pilini normalden hızlı tükenmesine neden olan işlevler arasındadır. Bunun için Hey Cortana işlevini ve Windows Update’i başkalarıyla paylaşma işlevini kapatmak denenebilir. (Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update > Gelişmiş seçenekler > Güncellemelerin altından nasıl dağıtıldığı seçilecektir).

3- Değişen varsayılan uygulamaların çıkardığı sorunlar

Windows 10’a güncellenen ve web bağlantıları veya fotoğraflar istenildiği programla açılmamaktaysa varsayılan uygulamaları değiştirmek gerekmektedir. Windows + I tuşlarına basıp ve Sistem seçilir. Sol tarafta Varsayılan Uygulamalar seçilir. Burada fotoğraflar, videolar ve fazlası için varsayılan uygulamalar belirlenebilmektedir.

4- TouchPad’ in çalışmaması, hiç tepki vermemesi

TouchPad çalışmıyorsa, önce devre dışı olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun için Windows + I tuşuna basılır ve Cihazlar > Fare ve Touchpad > Ek fare seçenekleri yolunu izlenmelidir. Burada Cihaz Ayarları sekmesine tıklanılır. Cihazlar altında Touchpad’i seçin ve devre dışı bırakılmadığına dikkat edin. Devre dışı ise Etkinleştir düğmesine basılmalıdır.
Bu işlem işe yaramazsa Windows + X tuşlarına basılır ve Aygıt Yöneticisi seçilir. Buradan Fare ve diğer işaretleme aygıtları genişletilir ve Touchpad’e sağ tıklanarak Aygıt Sürücüsünü Güncelle seçeneğine tıklanılır. İsteğe bağlı olarak da sürücüler üreticilerin web sitesinden de indirilebilinir.

5- Windows Mağazası uygulamalarının yüklenmemesi ve hata vermesi

Windows Mağazası’ndaki uygulamaları yükleyemiyor ise, önbelleği temizlemek sorunu çözebilir. Bunun için Windows + R tuşlarına basılır ve WSReset.exe yazarak Enter’a basılmalıdır. Boş bir komut satırı penceresi açılacaktır; kapanması ve Windows Mağazası’nın açılması beklenmelidir.

6- Microsoft Office dosyalarının açılmaması ya da çeşitli hatalar vermesi

Microsoft Office dosyalarını açmaya çalışırken “bu dosya bozuk ve açılamıyor” gibi bir hata alınıyorsa, bunun nedeni Korumalı Görünüm işlevi olabilir. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki komutu yönetici izinlerine sahip bir komut satırına girin ve alttaki komutu sisteminizde yüklü sürüme uygun olarak değiştirip terminal ekranına yazıp entera basın. (Office sürümünü yüklü olan sürümle değiştirilmelidir).


icacls “%programfiles%\Microsoft Office 15” /grant *S-1-15-2-1:(OI)(CI)RX


Artık Office dosyalarının açılması gerekmektedir. Hala sorun varsa, Office yüklemesinin onarılması denenmelidir.

7- Hiç açılmama ya da açılışta donma sorunu

Windows’un mavi panelinin ekrana gelmemesi, Uzun süre bekledikten sonra dahi bilgisayarı açılmaması, yeniden başlattıktan sonra açılması gibi sorunların kaynağı Windows Hızlı Başlatma özelliğidir. Bazı çipset ve anakartlarda, hatta Intel Skylake kodlu işlemcilerde Windows Hızlı Başlatma (Windows Fast Startup) sorun yaratabilmektedir. Sorunun kesin çözümü olarak da bu özelliğin devre dışı bırakılmasıdır. Hatta yeniden başlatılmasında açılmadaki sebep de yeniden başlatmanın hızlı başlat komutunu desteklemediğinden kaynaklanmaktadır.


Windows 10’da hızlı başlatmayı devre dışı bırakmak için aşağıdaki işlem adımlarını takip edebilirsiniz;
– Başlat menüsündeki arama kısmını açınız.
Arama satırından Güç Seneçekleri açınız.
Ayarlar kısmından kapatma ayarlarına gidilir.
Hızlı Başlatma seçeneğinin işaretini kaldırınız ve uygula tuşuna basınız.

8- Windows 10 Uygulama Açılmama Sorun Çözümü

Microsoft yapımı windows 10 işletim sisteminde, karşımıza çıkan sorunlardan birisi de Mağaza ve benzeri uygulamarı açarken oluşan sorunlar. Bu uygulamalarda bazen açılmama sorunu karşımıza çıkıyor. Bu sorunun çözümü ise oldukça basittir.


Bu sorunun çözümü için 2 yol vardır.

a) İlk önce denemeniz gereken yol ;
– Windows + R tuşuna basarak çalıştır penceresini açınız.
– Karşımıza çıkan çalıştır ekranına wsreset.exe yazın ve tamam butonuna tıklayarak halledebilirsiniz.

b) İlk yöntem işe yaramadığı taktirde izlenmesi gereken yol ;
– Windows arama kısmına PowerShell yazıp aratalım ve yönetici (sağ tık yönetici olarak çalıştır) olarak çalıştırın.
– ilk adımdan sonra karşımıza çıkan pencereye ” powershell -ExecutionPolicy Unrestricted Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\WinStore\AppxManifest.XML” komutunu yazın

Bilgisayarınızı tekrardan başlatıp test edin, Windows 10 uygulama açma sorununu çözdüğünü göreceksiniz.

9- Windows 10‘daki ses sorunlarını düzeltmek

İlk bakılması gereken Hoparlörlerinizin ve kulaklıklarınızın bağlantılarını ve ses kablosunun gevşek mi yoksa yanlış jak’a mı bağlı olduğunu kontrol edin.
Daha sonra ses seviyesini, ses simgesinden kontrol edin ve harici hoparlörlerinizin ses seviyelerini kontrol etmeyi unutmayın.
Bazen harici hoparlörleriniz, ses sorunlarının nedeni olabilir. Onları Windows 10 PC‘nizden başka bir cihazla kontrol etmeyi unutmayın.
Windows 10‘daki ses sorunlarını gidermek için Aygıt Yöneticisi‘ni kullanın.
Windows 10‘da ses sorununun bir başka nedeni, sürücü sorunları ile ilgili olabilir. Ses kartınızın düzgün çalıştığından ve güncelleştirilmiş sürücülerle çalıştığından emin olun.

Öncelikle Aygıt Yönetimi menüsüne giriyoruz.
Cihaz listesinden ses kartınızın ismini bulun ve Sürücü sekmesine tıklayın. a) ‘Sürücü Güncelleme’ seçeneğini seçin.Windows bilgisayarınız internete bağlı olmalı ve PC‘nizi en yeni ses sürücüleri ile güncelleyebilmelidir. Eğer bunu yapamazsa, doğru üreticiye ait sürücüyü bilgisayar ya da ses kartı üreticinizin web sitesinde bulabilirsiniz.
Alternatif olarak, Windows ile birlikte gelen genel ses sürücüsünü kullanarak sürücüyü güncellemeyi deneyebilirsiniz.
Sürücüyü Güncelle‘yi seçtikten sonra Sürücü yazılımı için bilgisayarınıza göz atın.

b) Diğer bir yöntem ise ‘Sorun Giderici’yi kullanmak. ‘Sorun Giderici’ her zaman Windows 10‘daki herhangi bir sorundan sonra yapılması gereken ilk şeydir. Sorunların tanımlanamadığı zamanlarda, Windows 10 sorun gidericisi çok verimli çalışır.
Windows 10’da ses sorunundan dolayı Sorun Giderici‘yi çalıştırmak için ‘Ayarlar’ menüsüne tıklayın.
‘Güncelleştirme ve Güvenlik’ menüsüne giriş yapın.
‘Sorun Giderme’ seçeneğine tıklayınız.
‘Ses Çalma’ menüsüne tıklayın.
Sonraki pencerelerde yönlendirme adımlarını takip edin. Windows 10 Sorun Giderici, karşılaştığınız herhangi bir ses sorununu otomatik olarak düzeltmeye çalışacaktır.

10 -Sıkıntılı çalışan bazı yazılımlar ve windows 10 desteğinin olmaması

Windows 10’un bazı uygulamaları (özellikle de eski uygulamaları) hala sıkıntılı çalışıyor. Böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız ilgili programa gelen güncellemeleri internet üzerinden kontrol edin. Son olarak Özellikler > Uyumluluk yolunu izleyerek buradan farklı bir Windows sürümü seçebilir ve programı yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Windows 10’un bazı uygulamaları (özellikle de eski uygulamaları) hala sıkıntılı çalışıyor. Böyle bir sıkıntı yaşıyorsanız ilgili programa gelen güncellemeleri internet üzerinden kontrol edin. Son olarak Özellikler > Uyumluluk yolunu izleyerek buradan farklı bir Windows sürümü seçebilir ve programı yüklemeyi deneyebilirsiniz.

5/5 - (8 votes)

Bir yanıt yazın